Kristen Idrettskontakt ønsker å bevare, inspirere og vinne idrettsfolk til kristent liv både i idrettslag og menighet.
 

Jeg bestemmer over meg!

Jenters rettigheter på timeplanen

De norske volontørene Serine og Sofie har de siste månedene jobbet med å gi jenter i CHRISC Tanzania bedre selvtillit. Her forteller Sofie litt om gleder og utfordringer den siste tiden.

Kristin Bjorå
kristin@krik.no

Publisert 31.03.2017 15:50

Hver onsdag – vår favorittdag – har vi noe som heter Girl’s Forum. Av mange ulike årsaker, for eksempel at jenter gjerne har mer ansvar hjemme enn gutter, er det vanskelig å få jenter til å delta på aktivitetene i CHRISC. Dette var noe Serine og jeg tidlig bestemte oss for at vi skulle ha som hovedfokus. Vi er jo jenter vi også, og ønsker ikke annet enn at alle jenter over alt skal har de samme mulighetene som vi selv har. Derfor tenkte vi at vi må dele. Vi må fortelle hvordan vi har det, og høre hvordan de har det, så vi vet hvordan CHRISC må jobbe videre for å få flere kvinnelige deltakere, og for å gi jentene ideer til hvordan å ta kampen om likestilling videre. Hvilken bedre måte kan man lære av hverandre enn å sitte i en sirkel og utveksle ideer?

Sånn kom vi fram til ideen om et forum. Det sitter gjerne mer igjen av tanker når man utfordrer det vante, i stedet for at man kun preker om hvordan det kan være. Vi ønsket derfor samtale, diskusjon og deling.

De første månedene av oppholdet vårt prøvde vi å få i gang forumet. Det skulle vise seg å være vanskelig. Vi måtte starte det uavhengig av skolen, altså at forumet skulle være etter skoletid, men det funket jo selvfølgelig ikke - av samme grunner som jentene ikke kan møte til CHRISC-aktiviteter: De har ansvar hjemme. Når skoledagen er ferdig må de hjem. Derfor endte det ofte med å bli et to-kvinners-forum, med kun Serine og meg.

Etter jul endret vi taktikk, og gikk inn for at det skulle skje i skoletiden. Med mye hjelp fra lærerne på den lokale ungdomsskolen ble forumet vårt til slutt en «extra curricular activity», altså noe man får skolepoeng for å delta på, og det ble integrert i timeplanen til jentene. SEIER!

Siden midten av januar har vi altså møtt med den samme gruppen jenter hver onsdag. Målet med gruppen er å jobbe med å styrke selvbildet, og å lære lederskap. Det handler og mye om å utfordre jentene til å tenke utenfor det vante, utenfor det som er den lokale sosiale strukturen. Må jenter være de som gjør husarbeidet? Kan ikke gutter gjøre det også? Hvorfor? Hvorfor ikke? Vi stiller mange spørsmål, og ønsker å få jentene til å tenke. Vi oppfordrer dem til å gjøre med sitt liv som de selv ønsker – derav gruppens motto: Jeg bestemmer over meg! Lokale utfordringer blir tatt opp, samt problemstillinger enhver kvinne kan relatere seg til. I tillegg har vi noen leker hver gang, kun for moro.

Håpet er at vi skal få noen nye volontører i CHRISC, men også at jentene tørr å utfordre seg selv til å gjøre det de ønsker, selv om det kanskje ikke er det som forventes av dem – at de skal tørre å sette seg selv og sine ambisjoner først. Vi oppfordrer dem til å lage planer for framtiden, og spørre seg selv; hva må jeg gjøre for å nå dette målet? Noe som ligger til grunn for å kunne nå sine mål er et sunt liv, så dette tas også opp til diskusjon. Helse, trening, hygiene, sammen med likestilling, karriere og social struktur. Emnene er mange!

Det som er så fantastisk er at vi selv også blir utfordret. Ofte kan vi tenke at noe er et problem, kun fordi det er ukjent for oss. Sånn sett er denne gruppen morsom, for våre tanker om lokale problemstillinger blir utfordret, og gjennom utbyttet av ideer og verdier, og gjennom diskusjoner blir gruppen minst like lærerik for oss også.

Denne gruppen har blitt en velsignelse i oppholdet vårt her. Vi smiler fra øyeblikket vi går inn i klasserommet, og lenge etter vi drar derfra. Smartere, tøffere jentegjeng skal man lete lenge etter! Jeg blir inspirert av flere hver eneste gang jeg er der. De gjør hele dagen super fordi jeg gleder meg til å dra dit, og er lykkelig etterpå! Så langt har dette vært stor suksess, og det på grunn av at jentene jobber hardt, og fordi de tørr å utfordre seg selv til å tenke utenfor boksen, og det som er satt. Jeg kunne ikke vært mer stolt av dem, eller av at dette er en del av arbeidet jeg driver med i Tanzania, sammen med Serine. Å snakke for begge er ikke noe problem når det gjelder denne gruppen, for vi er begge sterkt enig i at dette er den beste delen av uken!

Makt til jentene!

-         Sofie   

 
23. mar til 28. mar
KRIK-leir for hele familien
 
23. mar til 28. mar
Unik påskeklassiker!
 
24. mar til 28. mar
Påske med en himmelsk vri!
 
25. mar til 28. mar
Ta turen til Fidjeland!
 
28. mar til 1. apr
Sammen om det viktigste!
 
5. apr til 8. apr
Jibbeleir i Håtveits bakgård
 
12. apr til 15. apr
Norske fjell på sitt beste!
 
13. apr til 15. apr
Investering i forholdet!
 
22. apr til 29. apr
Anbefales for alle kristne
 
4. mai til 6. mai
For par gift mer enn 5 år!
 
9. mai til 13. mai
Nyt og lev livet på Bjorli
 
19. mai til 21. mai
Skjærgårdsidyll med Gud i sentrum
 
22. jun til 26. jun
En konfleir fra øverste hylle!
 
22. jun til 29. jun
Helse for livet!
 
26. jun til 30. jun
En pangstart på sommeren!
 
Se alle kommende arrangementer
 
© KRIK - Kristen Idrettskontakt 2018
Postadresse: Pb. 3822 Ullevål stadion, 0805 Oslo
Besøksadresse: Ullevål Stadion, Sognsvn. 75 A, 0855 Oslo
Tlf.: 22 58 80 20 - E-post: krik@krik.no
Kontonr.: 3000.17.12256 - Org.nr.: 970 534 490
Nettansvarlig: Anne Kristine R. Berg