Å holde andakt


Bibel-mix» er en enkel og kompakt brosjyre med tips til tema, bibelvers, bønn etc.
Last ned BIBEL-MIX her.

ANDAKT OG FORKYNNELSE

KRIK ønsker å vinne, bevare og inspirere idrettsfolk til kristent liv i idrettslag og i menighet. Vinne nye, bevare troen og inspirere til utvikling av tro og trosliv. Dette gjøres gjennom både ord og gjerning. Gjennom andaktene ønsker vi å dele tanker og gi undervisning og kunnskap om den kristne tro på en enkel og lettfattelig måte. Det er en fin ting hvis alle har med egen bibel og at denne blir fast inventar i treningsbagen. På denne måten blir deltakerne minnet om at KRIK er noe annet enn et idrettslag: KRIK er en formidler av tro, holdninger og sunne verdier!
Gjennom KRIK har du den unike muligheten til å høre og fortelle andre om Jesus, Bibelen og troen din. Samtidig kan det hende at du gruer deg dersom det (u)heldigvis var du som ble spurt om å holde andakt neste gang. I KRIK skal det være lov å prøve og feile. KRIK gir ungdom tillitt og alt begynner i det små.

Å HOLDE ANDAKT

Jesus var en mester i å bruke bilder fra hverdagen, fortellinger fra livet og historier folk husket. Å holde andakt er ikke forbeholdt de perfekte kristne. Enhver med tanker og tro, kunnskap og undring om evangeliet er kalt til å dele det med andre.

Her er noen enkle andaktsformer som fungerer:

1. FORTELLINGEN

Fortell en historie fra Bibelen. Ikke les den, men prøv å fortelle den. Lær den utenat hvis du klarer det. Lev deg inn i fortellingen, og la de andre se det du ser. Det kan være fint å la fortellingen stå der alene uten at du trenger å si så mye mer. En fortelling fra Bibelen gjør noe med oss. Du kan også knytte egne tanker til fortellingen. Hva gjør det med deg? Hva har det å si for oss det Jesus forteller? Fortell en historie fra virkeligheten. Her kan du gjerne knytte et enkelt bibelvers til fortellingen.

2. VITNESBYRDET

Fortell hvordan du ble kristen eller om en trosopplevelse du har hatt. I Apg 26, 2-23 avlegger Paulus sitt personlige vitnesbyrd for kong Agrippa. Etter en høflig innledning (v 2-3) deler han livet sitt og vitnesbyrdet inn i tre perioder:

 • Hvordan livet var før han møtte Jesus (v 4- 11)
 • Hvordan han møtte Jesus (v 12-18)
 • Hvordan livet hans har vært etterpå (v 19-23)

Noen tips:

 • Knytt gjerne inn et bibelvers som betyr noe for deg
 • Gjenta gjerne det viktigste
 • Ikke overdriv, men hold deg til sannheten
 • Ta også med de tingene du fortsatt ikke helt forstår
3. BRUK AV BILDER OG LIGNELSER

Finn noen gjenstander (idrettsutstyr, verktøy, hageredskaper, møbler, klær, bestikk). Fortell noe spesielt om den gjenstanden du tar opp og lag en bro over til den kristne tro. Hvordan er det å være kristen i hverdagen? I gymsalen kan du bruke benkene til å snakke om den smale vei. Sett opp noen kantsteiner/autovern som skal hjelpe deg til å holde deg på veien. Dette kan være bønn, bibel, det kristne fellesskapet eller kunnskap om den kristne tro. Alt dette hjelper oss til å forbli på den smale vei slik at vi ikke kjører av veien og ut i grøfta.
Se mer under overskriften «Utgangspunkt til andakten» under.

4. LÆR OG DEL

En fin ting med det å holde andakt er at du gjerne lærer noe nytt selv. Her er en enkel oppskrift for hvordan du kan utvide ditt eget gudsbilde og dele det med andre. Tenk på egenskaper og titler du kjenner til eller har lest. Eksempel: Herre, frelser, rådgiver, evig far, skaper osv.
Sett det opp slik:

 • Jesus = (egenskap eller tittel)
 • Hvor har jeg det fra (for eksempel bibeltekst)
 • Hva betyr ordet? (Betyr ordet det samme for alle. Det samme da det ble skrevet som i dag?)
 • Hva så? (Har det noe å si at Jesus er frelser? For deg? For de som hører på?)
 • Plutselig har du en andakt og du har kanskje lært noe nytt selv også
5. FREMFØRING

Be gjerne en bønn før eller etter andakten

 • Det er ingen skam å bruke manuskript
 • Ha nødvendige hjelpemidler klare slik at du ikke må avbryte deg selv under andakten
 • Sørg for at tilhørerne ser deg godt, sitter godt og hører godt
 • Ikke snakk for lavt eller for fort
6. GUD BRUKER DEG

Du skal vite at Gud bruker både din kreativitet og din svakhet. Du er unik. Ordet du forkynner gir tro. Les selv Rom 10,17.

Mer informasjon og inspirasjon finner du også i KRIKs lokallagshefte (på s. 36-38).