Tredje gjest ut i "Hva føler du nå?" var ingen ringere enn fotballegende Rune Bratseth.
Foto: Christoffer Nohre
Publisert: 26.02.19

Skrevet av: Anne Kristine Robsahm Berg
- Jeg ble oppdaget på en menighetscup

– Det går faktisk an å bli oppdaget på menighetscup, ja, ler Rune Bratseth (57) på spørsmålet om når og hvordan fotballkarrieren egentlig startet.

26. februar gjestet fotballegenden KRIKs nye podcast «Hva føler du nå?». I den times lange episoden tar Rune oss med tilbake i tid – til en høstdag i 1983, da livet og fotballkarrieren på mange måter tok en brå og livsforvandlende vending.

IDRETT

22 år gamle Rune Bratseth deltok på en menighetscup i Trondheim, og laget kom seg etter hvert til den prestisjetunge finalen. Pinsevennene skulle i duell med laget fra Indremisjonen.  Arrangørene for cupen hadde gjort en helhjertet innsats for å få en kjent profil til å dømme kampen. Den som til slutt takket ja var Knut Torbjørn Eggen, daværende fotballproff på Rosenborg. Rune var klar til dyst.

Etter kampen kom Knut Torbjørn bort til meg og lurte på hvem jeg var og hvor jeg spilte. Noen dager senere kom det en telefon fra Rosenborg der jeg ble invitert med på trening.

Et halvt år senere, ved sesongstart i 1984, debuterte 22-åringen på A-laget til Rosenborg.

Tiden og årene som fulgte skulle romme mange store øyeblikk og sportslige prestasjoner for den sympatiske fotballspilleren fra Trondheim. Seriegull med Rosenborg. Bundesliga- og cup-titler med Werder Bremen. Og 60 imponerende kamper med det norske flagget på brystet.

LIV

I 1994 la «der Elch» fotballskoene på den velkjente hylla. I dag prioriterer 57-åringen mer enn noen gang tid til stillhet. «Tid til å gjøre ingenting» som han selv liker å kalle det. Færre baller i lufta.

– Alle må investere i den langsomme tida. Å ta pauser. Det første som omtales som hellig i Bibelen, det er hvilen. Hviledagen har blitt lik alle andre dager. Vi må holde hviledagen hellig og behandle den dagen som en gave. Det er i hvile ting kan skje, når stillheten faktisk blir som et påfyll, begynner Rune.

I samtalen med programlederne Hans Petter Berge Hammersmark og Bjørnulf Tveit Benestad kommer det tydelig frem hvor viktig Rune opplever at stillheten er. For kropp og sjel, for individ og samfunn.

– Samfunnet begynner å bli sykt av at vi ikke får den stillheten og hvilen vi trenger. Den største trusselen mot nettopp disse tingene er uro, kjedsomhet, rastløshet og dårlig samvittighet. Vi skal være så nyttige hele tiden. Og så fort det blir stille tar vi opp telefonen. Å sette seg på trappa, ta en kaffekopp og gjøre absolutt ingenting – det er undervurdert, fortsetter Rune.

TRO

Rune, som alltid har vært kristen og vokste opp i en kristen familie, beskriver fortsatt troen som en viktig brikke og trygghet i livet. Og jo eldre han har blitt, jo større har trangen blitt til å fylle på med mer.

– Nå føler jeg nesten at jeg har litt dårlig tid. Jeg vil ikke gå inn i en jobb igjen som tar hele meg. Jeg er livredd for å miste det jeg har nå.

– Hva tror du på?
– Jeg tror på at Jesus døde på korset for oss, og at han stod opp for oss. Og at det mye håp, nåde og barmhjertighet i det. Uansett hvem jeg er og hva jeg måtte prestere kjenner jeg på en veldig tilhørighet og trygghet i det. At det alltid er en plass for meg, avslutter Rune Bratseth.

Ønsker du å høre hele episoden – der Rune snakker åpent og ærlig om livet som proffspiller og som kristen? Sjekk ut episoden her:

ITUNES

SPOTIFY

SOUNDCLOUD