Andakt: Når Jesus tilgir kvinnen som er grepet i ekteskapsbrudd


I dag skal vi se nærmere på en tekst fra Johannesevangeliet, hvor Jesus møter en kvinne som har ligget med en mann hun ikke er gift med. Teksten er fra Joh. 8, 1-11, og vi legger særlig merke til vers 11: «…heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av».

I denne teksten er Jesus ved tempelet i Jerusalem, Israel. Det er mange som har møtt opp for å høre på Ham, for Jesus var skikkelig flink til å undervise. Mens han pratet kom noen menn slepende på en kvinne som nettopp var blitt ferska i utroskap. Hun hadde hatt sex med en mann hun ikke var gift med. Mennene ville sjekke hvordan Jesus reagerte på det kvinnen hadde gjort. På Jesu tid var det nemlig lov å steine kvinner som hadde vært utro. Det er litt merkelig det Jesus gjør her, for det står at han bøyer seg ned og skriver på jorden. Det er som om han måtte sette seg ned og tenke litt på hva han skulle svare. Og når han reiser seg, så sier han til mennene at den av dere som aldri har gjort noe galt kan kaste den første steinen på henne. Da blir disse mennene litt spake – og kanskje litt flaue – for de vet jo at de også gjør gale ting innimellom. De legger ned steinene de skulle til å kaste på kvinnen, og går bort én etter én. De eldste først, står det. Jesus snur seg til kvinnen og lurer på om ingen har fordømt henne enda, at ingen har kastet stein på henne. Ja, det stemmer det sier hun; det er ingen som har gjort meg noe. Heller ikke jeg fordømmer deg, sier Jesus. Og så legger han til: men ikke vær utro igjen. Det var galt det du gjorde.

UTFORDRING/TIL EN EVENTUELL GRUPPESAMTALE

Jesus ser kvinnen og anerkjenner henne for den hun er. Jesus tilgir henne og gir henne verdigheten (og livet) tilbake. Han viser fullkommen nåde, samtidig som han er tydelig på at hun må vende seg bort fra synden hun har begått og ikke være utro mot mannen sin igjen.

Hva forteller teksten oss om tilgivelse?

Hvordan møter vi hverandre når vi har gjort gale ting mot hverandre?

Tror du Jesus møter oss på samme måte som han møtte kvinnen i teksten?

BØNN

Kjære Jesus. Takk for at din nåde er ny for oss hver dag, og for at du tilgir oss når vi gjør gale ting. Hjelp oss å vende oss bort fra synd og å bli mer lik deg. Amen.