Foto: Torkild Groven
Publisert: 19.09.19

Skrevet av: Anne Kristine Robsahm Berg
Ny sesong av "Hva føler du nå?"

Sesong 2 av KRIKs egen podcast, «Hva føler du nå?», ble kickstartet med live-innspilling på ARENA i august. Foran et hundretall med publikummere snakket utviklingsminister Dag Inge Ulstein åpent og ærlig om bistand, klima, sex og tro.

DEN OVERRASKENDE TELEFONSAMTALEN

I sesongens første episode forteller Dag Inge Ulstein om hvordan det var å få telefonen med stor T fra Statsministerens kontor. Om hvordan det hele kom overraskende på. Om det vanskelige valget. Og om hvilke skjebner og historier 38-åringen har fått innpass i gjennom jobben som nettopp utviklingsminister.

Å bli statsråd var på ingen måte en drøm eller en selvfølge for den unge og lovende ungdomspastoren, politikeren og sexologen fra Sunnmøre. Når muligheten likevel bød seg er Ulstein glad for at han valgte å takke ja.

– Vi lever i en boble i Norge. Som utviklingsminister får jeg se og møte mange ulike skjebner. Mødre må ta valget om å gi mat til alle barna sine eller gi medisin til én. Noen er fanget og fordrevet i eget land. Og mange forbereder seg på at de kan bli solgt i morgen. Sånne møter og opplevelser er tunge. Vi kunne gjort så mye, mye mer. Samtidig er det fint å vite at man kan gjøre – og at vi gjør – en forskjell. I Norge bruker vi ca 40 milliarder i året på bistand. Selv om vi er et lite land, er vi ett av de landene som bidrar aller, aller mest. Det bør vi være stolte over. Men ja, det er mange harde prioriteringer og vanskelige avveininger, forteller Ulstein.

KLIMAKAMPEN

I omtrent samme åndedrag går samtalen over på FNs ferske klimarapport – og hvordan klimaforandringene i størst grad rammer de som har minst fra før.

– Jeg tror ikke vi klarer å forestille oss hvor alvorlig dette er. Én ting er at vi skal redusere de klimautslippene vi har. En annen ting er at klimaforandringene – som veldig mange av oss i Vesten står for – har satt andre mennesker i en situasjon som gjør det helt umulig å leve. De har ikke noe sted å flykte til lenger. Livslevebrødet forsvinner og blir skylt på havet, bokstavelig talt. I dag står 45 millioner flere i fare for å sulte enn bare for 3-4 år siden. Opp mot en milliard mennesker kan bli drevet på flukt. Det er helt vilt. Og det skjer på vår vakt. Før mine barn har fullført videregående blir vi testa på om vi har gjort nok. Jeg er superspent, og jeg håper vi klarer å gire oss opp enda mer.

– Hvilken oppfordring har du til KRIKerne der ute?
– Dere er en generasjon som er opptatt av både solidaritet og klimaspørsmål, og jeg ønsker bare å si: Kjør på og tro på at DU kan gjøre en forskjell. KRIKere generelt er engasjerte folk som er opptatt av mer enn bare seg selv, så fortsett med alt engasjementet – så skal jeg selvfølgelig fortsette å heie på KRIK, avslutter en engasjert utviklingsminister.

OG LURER DU PÅ HVOR DET BLE AV AVSNITTET OM SEX OG TRO?

Da må du selvfølgelig høre på podcasten!
Hele episoden med Dag Inge Ulstein finner du nå på Spotify, SoundCloud og iTunes.