Historie

KRIK har siden oppstarten i 1981 opparbeidet seg en innholdsrik og spennende historie. Her får du noen utvalgte høydepunkter:

2022 ble det første normale året etter pandemien som fikk store følger for vårt arbeid i 2020 og 2021. Vi mistet ca. 1/3 av våre medlemmer i denne perioden grunnet restriksjonene som umuliggjorde fellesskapsbyggende arbeid. Det var derfor knyttet stor spenning til hvordan det ville være å drive KRIK i normalsituasjon igjen.

2022 var dedikert som Frivillighetens år av regjeringen og året vi igjen kunne heise seilene. Det ble det jobbet mye med deltaker- og lederrekruttering til de store leirene. Vi hadde utfordringer med å få nok ledere til noen av sommerleirene og det var færre deltagere enn tidligere. Mange lokallag hadde ikke lederressurser heller og vi fikk gjort en skikkelig ryddejobb for å avklare hvilke lokallag som måtte legges ned og hvilke som trengte hjelp for å komme igang igjen. En betydelig gjenreisning av aktiviteten og frivilligheten som hadde vært der tidligere måtte til.

Satsningen på regionale konfirmantleirer fortsatte, og konfACTION Vest ble arrangert for første gang til stor suksess.

Tegnet på at vi hadde gjort mye riktig kom de siste dagene i 2022. EXPLORE i Håkons Hall var fylt med godt over tusen KRIKere, flere enn vi var før pandemien.

Alle planlagte leirer ble arrangert. Og KRIK gikk inn i 2023 med vind i seilene.

2021 var året da KRIK fylte 40 år. Siste helgen i oktober feiret vi jubileet. K40 ble en storslått festhelg i Oslo, med lokasjon blant annet i Storsalen Menighet og på Meet Ullevaal. Helgen inneholdt drøssevis av aktiviteter, konserter, små og store samlinger Festaftenen lørdag kveld var helgens høydepunkt – en kveld preget av god humor, deilig mat, nydelig musikk og ikke minst utdeling av årets KRIK-priser til fem verdige vinnere.

I 2021 ble noen leirer avlyst grunnet Covid-19, mens andre leirer ble gjennomført. Vår nye satsning på regionale konfirmantleirer fortsatte. KonfACTION på Karmøy gikk av stabelen i august, og konfACTION Trøndelag ble arrangert i midten av oktober. Vi lanserte også en leir-app med navnet «Leirbobla». Leirbobla brukes aktivt på leir og inneholder alt det deltakerne trenger av info om program, transport og leirkart.

Tross restriksjonene har mange lokallag vært kreative og møttes utendørs. I 2021 var det noen lokallag som falt bort, men antallet av nye oppstartede lokallag trumfet det.

I mars ble innsamlingsprosjekt «Idrett krysser grenser» etablert. Prosjektet er et samarbeid mellom KRIK og Misjonsalliansen. Prosjektet går til vanskeligstilte barn og familier i Kambodsja, Brasil, Bolivia og Ecuador.

I samarbeid med klesmerket Chosen laget vi gensere og t-skjorter med en mer bærekraftig profil. Høydepunktet for KRIK-butikken i 2021 var da 150 stykker av våre «Limited Edition K40»-gensere ble revet bort på registreringen på K40. En populær genser, med trendy retropreg. Resten av høsten gikk til å sette i gang nytt samarbeid med Nike og Unisport.

På grunn av Covid-19, var året fylt av stadige endringer og avlysning av omtrent alle leirer. Som et positivt resultat ble den nye leiren CAMP 20+ etablert, med stor suksess! 200 personer i alderen 20-26 år fikk nye verdifulle minner. I oktober overtok Vegard Huseby stafettpinnen som ny generalsekretær. Annerledesåret ble avsluttet med to direktesendte kveldsmøter av EXPLORE@Home.

Podcasten «Hva føler du nå?» ble lansert, og i samarbeid med Idrett uten alkohol, inviterte KRIK til rusfri skifest i Holmenkollen. KRIK Bali gjennomførte sitt siste bibelskolesemester denne våren, og i april tok Silje Kvamme Bjørndal over oppgaven som generalsekretær. KRIK oppretter et eget leirfond – så flere får muligheten til å oppleve det gode KRIK-fellesskapet. Høsten var preget av «Spilleregel-saken» som skapte engasjement og rekordoppmøte på generalforsamlingen. Året ble avsluttet på best mulig vis med fest og glede på EXPLORE 2020.

Det høye aktivitetsnivået fortsetter med 370 aktive lokallag og ca 7000 deltakere og ledere på kurs, leirer og arrangementer. KRIK kommer igjen på banen med idrettspresttjeneste og bevilges 1,3 millioner kroner over Statsbudsjettet for å reetablere prestetjenesten inn mot norsk toppidrett. KRIKs internasjonale arbeid går gjennom en spennende restrukturering, og i oktober vedtar KRIKs landsstyre å samarbeide med Misjonsalliansen og CHRISC Uganda de kommende årene.

100 nye lokallag siden lokallagssatsingen startet 1. august 2016 viser at KRIK til de grader er i vekst. KRIK Finland etableres.

Medlemstallet slår alle rekorder og bikker 15 000. KRIK Danmark etableres.

Bibelskolen KRIK Bali ser dagens lys.

KRIK-gründer Kjell Markset gir seg som generalsekretær etter over 30 flotte år i KRIK.

KRIK fyller 30 år og feirer med blant annet en stor samling i Oslo Konserthus.

2008: Konfirmantleiren konfACTION arrangeres for første gang. Leiren finner sted i Bø i Telemark.

2005: KRIK Høyfjellssenter (KHH) ser dagens lys. KRIK Sverige etableres.

2004: Nyttårsleiren EXPLORE arrangeres for første gang. Leiren finner sted i Håkons Hall på Lillehammer. KRIKs første familieleir arrangeres på Dagali.

1994: KRIK tildeles for første gang midler til en idrettspresttjeneste i statsbudsjettet.

1993: Første reise til Uganda for å undersøke mulighetene til å starte opp KRIK-arbeid internasjonalt. Dette skjedde etter en utfordring fra tidligere generalsekretær Øistein Garcia dePresno i Strømmestiftelsen.

1990: Lokallaget KRIK Sandnes starter opp. Sandnesmodellen brukes senere som modell for andre lokallag – som i dag har resultert i nærmere 400 små og store lokallag på landsbasis.

1989: KRIK mottar statsstøtte for første gang.

1988: Sommerleiren ACTION arrangeres for første gang. Leiren finner sted i Bø i Telemark.

1986: Sommerleiren ARENA arrangeres for første gang. Leiren finner sted på Dvergsnestangen i Kristiansand.

1985: Kjell Markset ansettes på heltid som daglig leder og idrettsprest. KRIKs første landskonferanse avholdes.

1981: Kristen Idrettskontakt, KRIK, stiftes med KROK som modell. Allerede det første året får KRIK hele 600 medlemmer.

1976: Kristen Orienteringskontakt, KROK, blir stiftet. Initiativtaker er prest Kjell Markset.

Les siste nytt om KRIK her!