Stratego


UTSTYR:

  • 1 kortstokk

ORGANISERING:

  • Ute
  • 2 lag à 6-8 spillere

Stratego er en fin aktivitet ute i skogen. Alt dere trenger er en kortstokk og seks-åtte spillere på hvert lag. Det ene laget spiller med de røde kortene, og det andre laget bruker bare de svarte. Hvert lag velger ut en leder – en strateg – som skal være hjernen i spillet. Strategen deler ut kort til spillerne sine, og målet er å ta alle kortene til motstanderne. Dette skjer når en spiller berører en motstander i skogen. Da må begge vise fram kortene sine, og den som har det høyeste kortet, vinner. Taperen må gi fra seg kortet sitt og løpe tilbake til strategen for å få et nytt. Hvis det blir uavgjort, bytter begge to, og begge må løpe tilbake for å få et nytt kort.

Hvert lag har 23 kort (ett ess, en treer og en toer per lag blir tatt ut før spillet starter). Det høyeste kortet i kortstokken er esset, deretter kongen, dama og videre ned til tre og to. Treeren er viktig. Det er det eneste kortet som kan ta esset til motstanderlaget, men taper samtidig for alle andre kort enn to. Toeren er det aller svakeste kortet, men likevel det aller viktigste. Det kortet deles ut når laget ikke har flere kort igjen, og spillet avsluttes når det røde laget har tatt det svarte lagets toer, eller motsatt.

Taktikken i dette spillet går ut på å vite mest mulig om hvilke kort motstanderlaget til enhver tid har ute. Derfor er det viktig å rapportere internt i laget alt dere vet om fienden. Når en person har tapt en krig i skogen, vet han samtidig hvilket kort motstanderen har. Dette er det viktig å informere alle om. Samtidig er det også viktig å rapportere hvis personen vinner krigen. Da betyr det at personen på motstanderlaget må få et nytt kort – og det er det ingen som vet hva er. Av og til kan det være nyttig å vite at ingen vet. I tillegg lønner det seg å være informert om hva medspillerne har til enhver tid. På den måten kan sterke kort forsvare svake. Motstanderens kort lønner det seg å levere til strategen så fort som mulig. Da vet han til enhver tid hvor mange kort fienden har igjen. Hvis strategen følger godt med, betyr det at han vet når toeren blir delt ut, da kan alle ta opp jakten på toeren i stedet.

Reglene er altså enkle: Hvis en spiller berører en annen, må begge vise kortene. Det er ikke lov å løpe i skogen uten kort, og det er heller ikke lov å bytte kort internt i laget. Når to spillere har vært i krig, kan vinneren løpe tilbake til sin strateg med taperens kort, uten at noen starter krig med vinneren i mellomtiden. Det er ikke lov å gjemme seg utenfor det avtalte området, og spillet foregår til et lag har tatt motstanderens toer.